Hvorfor har wagyu den høyeste kiloprisen?

Wagyu-kjøtt er kjent for sin møre tekstur og rike smak. La oss dykke ned i faktaene som bestemmer prislappen på det fantastiske wagyu-kjøttet fra Japan.



Wagyu-kjøttets historie
Wagyu har blitt produsert i Japan siden slutten av 1800-tallet. Japanske bønder begynte å avle storfe som var større og sterkere enn andre raser, da de ønsket å produsere dyr som kunne tåle hardt vær og jobbe hardere. Disse nye storferasene inngikk i begrepet "wagyu" - som på japansk betyr "japansk storfe".

Gjennom årene har japanske bønder sett andre land industrialisere og skalere opp storfekjøttproduksjonen, særlig USA. Den japanske regjeringen bestemte at de ikke ville konkurrere med slike volumer. I stedet spisset de seg inn på prinsippet "kvalitet fremfor kvantitet". Japan valgte å spesialisere seg på å produsere den mest velsmakende biffen i stedet for å produsere høyest volum. Siden den gang har den japanske regjeringen innført en rekke nøye gjennomtenkte reguleringer for å beskytte og forbedre den skyhøye kvaliteten den er kjent for.

Pris
Wagyu-biff regnes som et av de dyreste kjøttstykkene i verden. Ofte ligger prisen for autentisk japansk wagyu i A5-kvalitet mellom 3000 og 5500 kr per kilo.

Det er imidlertid noen grunner til at det er så kostbart. For det første tar det flere år å utvikle den riktige genetikken for å lage den perfekte wagyu-biffen. For det andre må kyrne spise spesialfôr som inneholder høye nivåer av protein og omega-fettsyrer. For det tredje må kyrne leve i et klima som er ideelt for å produsere kjøtt av høyeste kvalitet. Til slutt må kyrne oppdras med vanvittige nivåer av omsorg og oppmerksomhet.

Japan har også utstedt noen strenge regler når det gjelder å bedømme kvaliteten på det produserte oksekjøttet. Offentlige tjenestemenn besøker wagyu-gårdene regelmessig for å sjekke alle kvalitetsfaktorene til storfekjøttet. Dette bidrar selvsagt også til prislappen.



Prosessen
Wagyu-produksjonen starter med en ku som er avlet spesielt for sitt høykvalitetskjøtt. Denne kurasen kalles en japansk svart (Kuroge Washu). Disse kyrne er avlet i Japan og får en diett rik på protein og vitaminer. Wagyu-storfe slaktes i en alder mellom 2 og 3 år.


Konklusjon
Wagyu-biff er sannsynligvis den beste biffen du noen gang vil kunne få tak i. Ikke bare smaker det fantastisk, men den rike, myteomspunne historien bak wagyu-kjøttet gjør det veldig innbydende å prøve seg på denne fantastiske råvaren.